jueves, 28 de junio de 2018

Estrena de Teatreta

Per fi! Ahir vam estrenar les dues obres que portem assajant des de gener i volem donar-vos les gràcies a totes les persones que vau voler acompanyar-nos en un dia tan especial per a nosaltres. Compartir nervis, mal de panxa i estrés ens uneix molt! La primera obra que vam escenificar va ser ¡Quedan detenidos! d'Alberto Miralles.
Una presó que reuneix un camell, un periodista, dues prostitutes, una diputada, un mestre frustrat i la mare d'un drogaddicte que volia comprar una dosi per al seu fill. Les diferents situacions de misèria i desigualtat social se solapen amb un to que passa de la comèdia al drama en qüestió de segons.
En segon lloc, Un día en la gloria, de Víctor Ruiz Iriarte representa un espai d'ensomni on viuen les grans celebritats: Napoleó, Sarah Bernhardt, Don Juan Tenorio o Joana d'Arc.
Sembla un paradís on tots disfruten de la fama guanyada en vida, però tots sabem que la roda de la fortuna gira i ens enlaira tan prompte com ens pot enfonsar en l'oblit.
Amb un vestuari un poc improvisat: unes sabates de Bárbara per ací, una camisa de Marga per allà, un vestit de Reyes per a Enma... I (com no) un parell de disfresses de la biblioteca (gràcies, Loli, per tenir-les sempre impecables!) ens vam transformar en tots eixos personatges.
Per una vesprada vam jugar a viure altres vides, a parlar amb una altra veu, a fer nostres els discursos d'altres persones i a aguantar-nos la calor (Trini havia trobat una jaqueta verda xulíssima que contrastava amb el vestit, i això no es podia desaprofitar), els esquinços de peu (Don Juan va necessitar un bastó, però no desentonava tant, no?) i ens vam barallar amb cançons que estaven en un format incompatible amb l'equip de so del saló d'actes.
Així i tot, quan l'obra va acabar, van vindre a saludar-nos companys de treball, amics i familiars i ens van dir que ho havien passat d'allò més bé. Que els havia sorprés veure a Ximo fer de policia, a Raül com una estrela de Hollywood i no es podrien imaginar mai Carles -amb un collar de pinxos metàl·lics i un mocador de calaveres al cap- amenançant de matar-te amb un boli.
No volem avançar més perquè la nostra intenció és repetir la representació al setembre, dins de la Mostra de Teatre Dama d'Elx que organitza la Plataforma. No cal que us diguem la il·lusió que ens fa actuar de nou al Gran Teatre i que ens encantaria que vulguéreu acompanyar-nos, o siga que us mantindrem informats (ens hem fet un compte de Facebook on podeu estar al dia de tot el que farem, per si voleu seguir-nos).
També hem de dir que vam enyorar molt Sandra López. S'havia preprarat un monòleg que ella mateixa havia escrit i era fantàstic, però una indisposició li va impedir fer-lo. T'esperem al Gran Teatre! I també esperem allí a Mayte, que farà de cupletista perquè comparteix personatge amb Salu. En canvi Enma o Carles serà molt difícil que ens acompanyen al setembre. Per això, volem donar-los les gràcies pel seu esforç i el seu treball al taller de teatre d'enguany. Han sigut dues incorporacions de categoria i els trobarem molt a faltar, però sempre tindrem el record de la vesprada que vam compartir ahir i de moltes altres vesprades d'assajos, rialles i teatre.

martes, 26 de junio de 2018

Alberto Miralles

Alberto Miralles © EFE
Os dejamos aquí un artículo de Alberto Miralles sobre el Misteri d'Elx. Desde Teatreta, queremos dar a conocer en nuestra comunidad educativa al dramaturgo ilicitano más influyente de los últimos años. Miralles apreciaba la Festa desde su punto de vista de hombre de teatro. Como él dice: "mi consejo es que se asista desnudo de prejuicios los días 14 y 15 de agosto. Podríamos vernos allí. Vamos a gozar mucho llorando juntos y confirmando con nuestra presencia que el teatro durará bastante más que ciertas tecnologías actuales, tan avasalladoras como efímeras. Felicitémonos."

AQUÍ TENÉIS el enlace que os llevará a la revista de la Asociación de Autores de Teatro. En la página 44, podéis ver el artículo completo


¿Qué os parece si le hacemos caso y nos vemos allí? Sería fantástico. Pero antes tenemos otra cita, con Teatreta, con Alberto Miralles y con Víctor Ruiz Irarte. El miércoles a las 19:00 os esperamos en el salón de actos.

lunes, 25 de junio de 2018

Darrera sessió del Taller de cuina

Des del taller de cuina, hem de parlar de la darrera sessió. Una sessió molt especial perquè Panadería Diego va obrir les portes del seu obrador per a deixar-nos entrar i ensenyar-nos com fan ells un dels dolços més típics de la Pasqua: la fogasseta.
Vam tindre la sort de veure com treballen les seues màquines d'amasar, els seus forns i entre Juan i Alicia van aconseguir que tothom se n'anara a casa amb la seua tonya. 
La veritat és que al llarg de tot el curs de cuina el forn de Diego s'ha mostrat encantat de col·laborar amb nosaltres i per a totes les persones participants han sigut un puntal del curs.
Com que ja són de la casa, no van voler faltar al dinar de cloenda que van celebrar la setmana passada. Un dinar d'allò més tradicional: arròs amb costra. Ens el van preparar a la cantina de l'institut i estava deliciós! Va haver temps per a tot: parlaments dels alumnes, de les mares i de les professores (la quota masculina no va voler pronunciar-se, jo crec que estaven molt ocupats rossegant) i les postres, espectaculars. El forn de Diego ens va prepara una tortada d'Elx amb el logo del projecte i no cal dir que no en sobrà ni una miqueta. 
No apareixen a les fotos totes les persones que participaren. Falta Karima, per exemple, que estava en ple Ramadam. Però podem dir que estem increïblement satisfetes amb el resultat del curs. No sé si hem aprés molt a cuinar, però hem passat un temps de convivència preciós aprenent moltes altres coses. I, el millor de tot, veure que la comunitat educativa ha fet seu el vers del Misteri que dóna nom al projecte: "Ser ací tots ajustats". Per a nosaltres eren unes paraules molt inspiradores i veure que han acabat sent-ho per a tots i totes ens recompensa tots els esforços.


Estrena Teatreta

Després de sis mesos assajant, teatreta ja està preparada per a compartir amb vosaltres els textos que ha preparat enguany. Teatreta és el grup de teatre format per professorat, famílies i PAS de la nostra comunitat educativa. Va començar a funcionar el curs passat amb molta il·lusió i moltes ganes d'enfortir els vincles entre famílies i institut i va aconseguir posar en escena alguns fragments de grans obres de Federico García Lorca (Bodas de sangre, Yerma i La casa de Bernarda Alba).
Aquest curs us convidem a disfrutar de dos obres curtes: Un día en la gloria i ¡Quedan detenidos! Compartir escenari és una manera molt bonica de "Ser ací tots ajustats" i per això Teatreta ha volgut formar part també del PIIE. Com? Doncs amb l'obra ¡Quedan detenidos!, del dramaturg il·licità Alberto Miralles.
Miralles va ser un dels autors més destacats de teatre independent als anys 60 i un dels fundadors de l'Asociación Española de Autores de Teatro, associació que va arribar a presidir. Va ser finalista dos vegades del Premi Nacional de Literatura Dramàtica i, finalment, el guanyà a títul pòstum per la seua obra Metempsicosis (obra que va ser representada per la Plataforma de teatre amateur d'Elx l'any passat per a commemorar el Dia mundial del teatre).
L'obra que nosaltres us proposem, ¡Quedan detenidos!, va rebre el Premi de la Universitat de Torrejón de Ardoz el 1993. Us convidem a visitar amb nosaltres una comissaria dels 90 on es reuneixen diferents personatges que han sigut detinguts a una batuda antidrogues. Prostitució, droga,política, misèria econòmica (però també moral)... Algunes referències a la societat d'aquella època i altres conflictes que continuen sent, malauradament, actuals.
A l'entreacte podreu veure un text escrit i interpretat per una de les nostres actrius (Sandra), una meravella i una reflexió sobre el fet teatral. Finalment, tenim Un día en la gloria, de Víctor Ruiz Iriarte. Aquesta altra obra curta ens transporta al paradís on van totes aquelles persones que han assolit la gloria al món: artistes, pensadors, guerrers i celebritats de tot tipus. Allí reben el tracte que mereixen pels seus heroïcs sacrificis i la seua dedicació. Però els habitants de la glòria tenen un greu problema. Voleu saber quin és? Potser la immortalitat no és tan bonica com imaginem. Potser...
Si teniu curiositat per veure'ns transformats en senador, periodista, sergent de policia, cupletista o, fins i tot, Joana d'Arc; us esperem aquest dimecres a les 19:00 hores al saló d'actes de l'IES La Torreta. Nosaltres hem preparat la funció amb tota la il·lusió, però ja sabeu que el teatre només té sentit si es representa davant del públic. Voleu acompanyar-nos?

sábado, 23 de junio de 2018

Cavallers electes

Hèctor Càmara explica que els Cavallers electes són "cada un dels dos càrrecs que el Consell començà a designar a partir del 1609 amb el fi d’organitzar les festes d’agost amb els diners arreplegats per la Clavaria i que avui en dia es mantenen com a càrrecs honorífics. Encara seuen a la vora del cadafal des d’on participaven d’apuntadors (eixien de l’església per tal d’introduir els actors en escena), funció que s’ha mantingut de forma simbòlica quan fan entrar sant Joan i sant Tomàs. Vesteixen de gala i porten una vara daurada com a senyal d’autoritat." (podeu llegir-ho ací :
L'elecció d'aquestes persones es fa cada any el 21 de juny des del 1609 i enguany el president de la Sociedad Venida de la Virgen, José Manuel Sabuco ha estat triat per a ser-ho. A més a més, María del Carmen Martínez (directora de Cáritas Interparroquial d'Elx) serà portaestendard.
Gràcies a les institucions que representen hem pogut realitzar dues de les activitats més significatives del nostre projecte: la participació a les festes de la vinguda de la Mare de Déu i el taller de cuina intergeneracional que ha tingut lloc a les instal·lacions de Cáritas.
Els dos han col·laborat amb nosaltres i des d'ací volem donar-los l'enhorabona. Com a enamorats de la Festa, de ben segur disfrutaran el Misteri d'una manera especial enguany. 

martes, 19 de junio de 2018

Viatge d'estudis a València

Aprofitant que enguany hem treballat el patrimoni cultural, hem volgut enfocar des d'aquest punt de vista el viatge d'estudis que hem organitzat a València. 
El primer dia, el vam passar a la capital. Vam veure alguns dels seus edificis més representatius: les torres dels Serrans, la Seu o el Palau de la Generalitat.
Va ser un dia molt intens, que vam aprofitar per treballar els patrimonis de la humanitat que podem trobar a València: la llotja de la seda, el tribunal de les aigües i les falles.
Per descomptat,  vam pujar al micalet i vam fer-nos un foto amb Joan Lluís Vives. Vam dinar a l'ombra que trobàrem a la Plaça Redona, vam passar una estona al parc Gulliver i vam disfrutar d'alguna de les joies del modernisme valencià: el mercat central i l'estació del nord.
El segon dia va ser molt més tranquil. D'igual manera que el palmerar és una de les nostres senyes d'identitat, l'albufera i el seu parc natural són un element essencial de la cultura dels pobles que l'envolten.
Hem visitat el Saler, hem admirat la Devesa i hem passat la resta del dia al Palmar. Hem pogut reflexionar sobre el turisme sense mesura, que tant de mal ens ha fet, i sobre les tradicions i els oficis que du aparellat viure en un poble a la vora de l'Albufera. Hem passat per la Comunitat de Pescadors, que està a punt de celebrar el sorteig de redolins (com fan des del segle XIII) i també hem passejat en barca. 
Ens agrada pensar que hem ajudat el nostre alumnat a apreciar millor tot el patrimoni que ens envolta. I no només allò que tenim a Elx i amb un ànim purament xovinista; sinó en allò que té d'universal. Allò que fa que les persones convisquen en societat, allò que ens uneix com a col·lectivitat i ens fa grans. Formes d'organització com el Tribunal de les Aigües o la Comunitat de Pescadors, tradicions que perviuen com el Misteri... Ens parlen de tot allò que pot aconseguir una col·lectivitat cohesionada, ens parlen de la naturalesa social de les persones i de la nostra capacitat de fer coses junts.

Càtedra del Misteri de la UMH, cursos d'estiu

Pablo Más, des de la Càtedra del Misteri de la UMH, ens va convidar a participar als cursos d'estiu de la Universitat amb una taula rodona on explicàrem el nostre projecte i exposàrem quines de les coses que hem fet podrien ser replicables en altres centres i podrien servir per a donar-li difusió a la Festa. Des de la Càtedra s'ha identificat la necessitat d'explicar el Misteri a l'alumnat de forma que els arribe i se sente identificats amb allò que d'universal i de Patrimoni de la Humanitat té per a tots nosaltres.

Fran Agulló, Asun Tormo i Àngela Girona van acudir al Centre de Congressos per a compartir amb les persones que van voler assistir-hi com hem combinat la tradició amb les noves tecnologies, com hem treballat des de diferents departaments per tal de donar una visió global del que implica el Misteri (comptant amb Història, amb Llengua, Música, Religió, Tecnologia, Agrària o Plàstica) i quin tipus d'activitats hem posat en pràctica per motivar el nostre alumnat.
Vam rebre tantes paraules amables que seria difícil reproduir-les totes. El president del Patronat, Fernando García, ens va donar l'enhorabona i ens va animar a continuar difonent la Festa i compartint les conclusions amb què hem arribat amb altres instituts. María José López, de la Càtedra del calcer, ens va felicitar per implementar l'aprenentatge-servei en les nostres aules i altres assistents van fer-nos suggeriments de millora i propostes per donar-li visibilitat al nostre treball.

Moltes gràcies a totes les persones que van voler vindre (malgrat el partit del mundial) i, especialment, a Pablo Más per comptar amb nosaltres i per dir-nos que havíem fet "el Ben-Hur dels projectes educatius". Venint d'un professor de Comunicació Audiovisual, ens encanta la comparació!

domingo, 17 de junio de 2018

Presentació de la publicació final "Ser ací tots ajustats"

El passat dijous 14 a les 19:00 vam presentar el llibre que sintetitza les nostres experiències docents dintre del projecte d'investigació i innovació educativa que hem dut a terme enguany al nostre institut. No ens podíem imaginar quan vam sol·licitar a Conselleria realitzar aquest PIIE que no només faríem realitat tot allò que teníem programat, sinó que a més a més sorgirien moltes altres iniciatives del claustre i de les famílies del centre.
Ha estat un curs molt intens, però molt molt gratificant. Hem aprés moltíssimes coses. Sobretot, a treballar en equip. En un equip molt gran. I algunes de les persones que ho han fet possible van voler acompanyar-nos en la presentació de la nostra publicació.
Per exemple, no podia faltar Ainar Aberasturi, del Museu Paleontològic d'Elx, que ens ha ensenyat a concretar i a utilitzar el MUPE com una eina educativa potentíssima. Tampoc AFAE (l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer d'Elx) amb qui col·laborem des del curs passat, amb un projecte intergeneracional tan bonic com necessari, que busca connectar els més joves amb les persones que pateixen aquesta malaltia.
Vam comptar amb la presència de José Manuel Sabuco, de la Sociedad Venida de la Virgen. Què podem dir d'ells? Que esperem podem desfilar a la processó dels cabuts molts cursos més i que ens conviden a viure les festes com ho han fet enguany. A més a més, els alumnes de 2n de Batxillerat van traduir el còmic que han editat enguany sobre Cantó i la Vinguda de la Mare de Déu i esperem poder llegir-lo prompte. Moltes gràcies de tot cor, José Manuel. També va vindre Fermín Crespo, amic i conseller al llarg de tot el curs.
Vam tindre la sort de poder veure igualment Antonio Ródenas, un treballador incansable per la Festa i pel patrimoni cultural il·licità en general. No només ens va cedir la imatge del nostre blog, també la il·lustració del cartell que penjàrem a la torre per la vinguda de la Mare de Déu i ens ha dissenyat la portada del llibre d'experiències docents. Moltíssimes gràcies, Antonio, per la teua generositat. Gràcies no només a tu, sinó a tot el Patronat del Misteri per la seua col·laboració i per l'alegria i entusiasme amb que reberen la nostra proposta.
Va ser una sorpresa veure-hi també Patrícia Maciá, la nostra Regidora d'Educació i una gran alegria perquè sense la seua ajuda moltes, moltes de les activitats que hem realitzat s'hagueren quedat només al paper. Patricia ens va voler recolzar des del primer moment i mai ha volgut demanar res a canvi. Gràcies per veure que la nostra proposta podia aportar coses bones no només al nostre centre, sinó a la nostra ciutat.
I, com no, van vindre els nostres alumnes a contar la seua visió del projecte: com hi han participat, què és el que més els ha agradat i quin record en tenen. Moltes gràcies Patricia i Juanjo per representar els vostres companys d'ESO i FP. 
També gràcies a la directiva del centre, que va estar representada per María Jesús i José Andrés García. I GRÀCIES majúscules a totes les persones que han treballat per fer possible aquesta publicació. Tots els companys del claustre i les famílies que han cregut en el projecte i l'han fet seu. Un projecte que vol reivindicar la nostra identitat col·lectiva només pot desenvolupar-se amb un suport col·lectiu ampli. Hem sigut comunitat d'aprenentatge, hem treballat junts i hem aprés els uns dels altres. Pensem que el llibre recull i reflecteix aquest sentiment i us convidem a tots a llegir-lo i compartir amb nosaltres les vostres impressions. Només amb innovació i amb debat constructiu l'educació pot canviar i millorar per tal d'adaptar-se als nous reptes que les transformacions socials li plantegen.

miércoles, 13 de junio de 2018

Charla del Dr. Iván Agulló, astrofísico y profesor de la Universidad de Louisiana

Els nostres alumnes van disfrutar de la xarrada que els va oferir Iván Agulló divendres passat. Els va transmetre la seua passió per la ciència i ho va fer d'una manera molt amena i senzilla. A més a més, la seua experiència personal va ser molt inspiradora. 
Ells ho descriuen així:

El pasado viernes 1 de junio a las 13:00 horas, acudió a nuestro centro Iván Agulló Ródenas, astrofísico y profesor de la Universidad de Louisiana a explicarnos cómo fue su vida antes de decidir dedicarse a la Física, ya que fue una alumno más de nuestro centro.
Iván empezó comentándonos su etapa de estudiante en el instituto, que no fue la mejor posible, hasta que se dio cuenta de que había una salida para sus estudios. A partir de eso, nos transmitió cómo consiguió superar la FP de Delineación para más tarde entrar en el apasionante mundo de la Física. Una vez más, superó sus estudios y emprendió un viaje a EEUU para convertirse en lo que es: un gran profesor y un gran astrofísico.
(José María Santos)
Iván nos explicó la teoría de la relatividad, nos mostró la fórmula y nos dijo que era cierta, pero que dejaba de servir en cierto punto del tiempo. También nos habló de otras teorías, como la del Big Bang o la del rebote. Cuando terminó de hablarnos sobre esto, hizo una ronda de preguntas donde preguntaron cosas como si creía que podría existir vida en cualquier otro punto del universo o si tenía él alguna teoría propia.
En lo personal, esta charla me ha gustado mucho, ya que utilizó unas palabras y formas de hablar para ayudarnos a entenderlo de una forma más fácil y entretenida.
(Ainoa Sánchez)

martes, 12 de junio de 2018

Presentació de la publicació PIIE

Us recordem que dijous a les 19:00 hores presentarem el llibre que hem escrit amb les experiències que hem dut a terme enguany (la plantació de palmeres, la desfilada d'estètica, les velles de serra, el taller de cuina, el de teatre...) i ens encantaria que vinguéreu. A més a més, repartirem exemplars a les persones que hi han col·laborat i a les assistents que en vulgen un.

viernes, 8 de junio de 2018

Jornades d'Intercanvi d'Experiències de Projectes d'Innovació Educativa

Ahir vam participar a les Jornades d'Intercanvi d'Experiències de Projectes d'Innovació Educativa que han tingut lloc els dies 5 i 6 de juny al Palau de Congressos d'Elx.
Al llarg de les jornades hem pogut comprovar que als centres d'Elx, els equips docents fan tot el possible per oferir al seu alumnat la millor educació. Hem conegut iniciatives innovadores que introdueixen la programació i la robòtica a primària, l'aprenentatge basat en projectes i les intel·ligències múltiples.
A més a més, hem pogut donar a conéixer el nostre projecte "Ser ací tots ajustats". Fran Agulló, Asun Tormo, Àngela Girona i l'alumne José María Santos van intentar resumir l'experiència que hem desenvolupat enguany a l'IES La Torreta.
És difícil sintetitzar tot un curs de treball intens en només vint minuts, però això ens ha ajudat a valorar tot el que hem fet al llarg d'aquests nou mesos. Ja ens queda menys per a tancar el projecte i volem aprofitar per a convidar-vos a la presentació de la publicació que hem preparat on es relaten moltes de les experiències educatives que hem dut a terme aquest curs.
Serà el dijous vinent, 14 de juny, a les 19:00 hores al saló d'actes de La Torreta. Si voleu compartir una estoneta amb nosaltres, estarem molt contents de ser "tots ajustats". Us hi esperem!
Ángela Girona