jueves, 26 de abril de 2018

Taller de palma blanca

Los días 16, 17 y 25 de abril, todos los grupos de 1º ESO del IES LA TORRETA realizaron un Taller de Palma Blanca, taller organizado por el departamento de Biología y Geología dentro del proyecto “Ser ací tots ajustats”. El taller de Palma blanca fue impartido por “Marga Donat” profesional en el ámbito de trenzar la palma blanca creando palmas elaboradas artesanalmente con una amplia variedad de modelos únicos y bellos. 
Marga Donat proviene de una familia en la que generación tras generación enseñan y aprenden el trenzado de la palma blanca.
Marga Donat inició el taller explicando la elaboración de la palma blanca y los trabajos que se realizan para su elaboración siendo los siguientes:
http://www.palmasesclapez.com
1. Atado: El atado se realiza desde el 8 de diciembre hasta primeros de junio. Las palmas exteriores se agrupan en torno al ojo de la palmera atando con cuerdas artesanales e hilo de plástico las palmas creando la forma cónica característica, que también nos recuerda a los capiruchos de Semana Santa. De esta forma, no entra la luz solar al ojo de la palmera, obteniendo así que las nuevas palmas nazcan con un color blanco amarillento.
http://www.palmasesclapez.com
2. Encaperuzado: Se realiza a partir de la festividad de domingo de ramos hasta finales de agosto. Este trabajo consiste en colocar una envoltura exterior en forma de cono (bien de palmas o de un plástico especial con apertura) en la parte de arriba de la palmera dejada abierta en el atado.
http://www.palmasesclapez.com
3. Recolección de la Palma Blanca: Se realiza desde septiembre hasta la víspera de domingo de ramos. El palmerero sube a la palmera cortando las palmas blancas, dejando siempre las palmas necesarias para que la palmera siga su curso natural sin sufrir daño.
http://www.palmasesclapez.com
4. Limpieza, clasificación y tratamiento: La limpieza consiste en cepillar una a una todas las palmas blancas y a su posterior lavado en balsas. Luego se clasifican por tamaños y finalmente se les realiza un tratamiento que consiste en introducir las palmas en cámaras herméticas junto con azufre para obtener un color más vivo y para su conservación.
http://www.palmasesclapez.com
A continuación, Marga explicó el trenzado de la palma blanca. Todos los alumnos mostraron un gran interés desde el principio en aprender el trenzado de la palma blanca. En primer lugar aprendieron a realizar un trenzado sencillo en la que había que entrecruzar dos cintas, después realizaron un trenzado con tres cintas, similar a las trenzas del pelo con el añadido de ahuecar ligeramente la palma en cada entrecruzado. 

Cada alumno realizó el trenzado de su propia palma llevándose a casa la palma terminada y con la satisfacción de que ellos mismos son los creadores de su propia obra, habiendo aprendido a realizar sencillos y bonitos trenzados rematados con flores en la parte superior. Además, aprendieron el origen y la tradición de la Palma Blanca en Elche siendo un producto artesanal único en el mundo. Actualmente la “Palma Blanca” es usada como elemento valioso en la celebración del “Domingo de Ramos”, e incluso son enviadas multitud de Palmas desde Elche hasta diferentes partes del mundo entre ellas a el Vaticano.
Los profesores de Biología y Geología juntos con todos los alumnos de 1º ESO agradecemos muchísimo a Marga Donet por enseñarnos con tanto amor y devoción el trenzado de la Palma Blanca.
Ángela Crespo

miércoles, 25 de abril de 2018

Ruta histórico-cultural del río Vinalopó

El 23 de abril los grupos de 3º ESO y 3º PMAR del IES LA TORRETA realizaron una ruta por la ladera del río Vinalopó para conocer nuestro patrimonio histórico, natural y medioambiental que acompaña el viaje que realiza el río Vinalopó.
Esta actividad se encuadraba dentro del proyecto que se esta llevando a cabo en nuestro instituto “Ser ací tots ajustats”, siendo promovida por el departamento de Biología y Geología, estableciendo contacto con la oficina de Turismo de Elche que nos proporcionaron a un profesional en la materia que nos guió apasionadamente durante todo el recorrido.
La excursión comenzó a las 10:30h. desde el Molí del Reial en donde nos recibió Vicent Bordonado (Guía-Intérprete del patrimonio hidráulico de la ciudad de Elche además de presentar y dirigir varios programas en el canal de televisión local TeleElx: el Tiempo en los informativos, “El Camp D'Elx”, “Quiero ser emprendedor” y colabora en “La Voz de las Palmeras”).

Vicent iba ataviado con los ropajes típicos del labrador del Camp d'Elx de principios del pasado siglo, blusón largo de color oscuro, gorra para protegerse del sol, alpargatas y pañuelo al cuello. 
Vicent nos contó la importancia del agua en Elche y en el campo, además de la forma de regar los huertos de palmeras, declarados Patrimonio de la Humanidad, los del palmeral histórico, por conservar el sistema de riego traído por los árabes.
Los árabes trajeron consigo nuevos cultivos y técnicas de regadío que se adaptaran bien a las condiciones de aridez y salobridad del río Vinalopó. También diseñaron el palmeral como medio para aprovechar al máximo los recursos naturales del lugar. Las palmeras se plantaban flanqueando las acequias y delimitando los campos de cultivo. Esta plantación ordenada generaba unas zonas interiores aptas para el cultivo de especies asociadas a la salobridad de las aguas, como el granado o la alfalfa, las palmeras aportaban sombra y protegía y protegen a los cultivos creando un microclima idóneo para el desarrollo y crecimiento de los cultivos. De este modo las palmeras se plantaron alrededor de la nueva ciudad, la “Vila Murada”. 
En 1265 Jaime I conquistó Elche para los cristianos. Los árabes son expulsados de la “Vila Murada” y ocupan la zona sur de la ciudad “Arrabal moro”. Los caballeros cristianos conquistadores que siguieron al rey Jaime I, se instalan intramuros y se lleva acabo un nuevo reparto de tierras y con ello, el uso del agua.
Vicent nos habló de la repartición del uso del agua en esta época en donde convivieron los cristianos con los musulmanes, nueve partes de agua eran para los cristianos y dos partes para los musulmanes. Los musulmanes dada la poca cantidad de agua que recibían la tenían que aprovechar al máximo así que crearon un sistema de azudes, acequias y presas para aprovechar las subidas del río Vinalopó en época de lluvias (septiembre y octubre) estaciones en las que regaban sus campos aprovechando y optimizando al máximo el uso del agua.
Una de las paradas que realizamos fue en el acueducto de Aguas de Levante. Se trata de una obra construida en 1923, para aprovechar los sobrantes de los azarbes del río Segura, agua de mejor calidad que el Vinalopó, para el regadío del Camp d'Elx.
El Assud dels Moros y el de Argamasa fueron nuestras siguientes paradas. El río Vinalopó, es un río-rambla, que prácticamente lleva un estrecho hilo de agua a lo largo del año, y es en época de lluvias, normalmente en otoño, cuando se desborda por fuertes avenidas de agua. Este assud se aprovechaba para regar.
A través de campos de olivos, granados y cítricos, y como no, palmeras datileras, pasamos por la pedanía de Algorós y disfrutamos de la belleza del campo en esta época del año.
A lo largo del recorrido pudimos presenciar los típicos partidores y portones que sirven para repartir el agua que riega los diferentes huertos y cultivos del Camp d'Elx y forman parte del rico patrimonio hidráulico de Elche. 
La ruta circular que realizamos finalizó en el punto desde donde partimos nuestro querido instituto en donde la Torre de Ressemblanc nos vigilaba desde lo alto nuestra pronta llegada.
Árticulo realizado por:
Ángela Crespo Sánchez, Profesora de Biología y Geología en IES LA TORRETA

martes, 24 de abril de 2018

Dia del llibre en la Torreta

El dia del llibre s'ha celebrat en la Torreta fent un xicotet homenatge al llibre antic, sí, has llegit bé, eixos llibres que tenen més de 200 anys, gràcies als quals podem conéixer hui la història de La Torre de Ressemblanch i la família que habitava en ella en el segle XVIII, ELS SANTACÍLIA.


La Torreta ha fet hui un recorregut històric a través de l'Univers de Jorge Juan Santacilia i la seua família materna que era il.licitana. Jorge Juan nascut a Novelda en 1713 és un dels savis més universals que té el nostre país: marí, matemàtic, astrònom i diplomàtic. Entre altres moltes coses, va mesurar, amb càlculs molt precisos per a l'època, el grau d'aplatament de la Terra. És a dir, es van validar les teories de Newton sobre la forma de la Terra. 


Hem començat la jornada amb una xarrada a càrrec de la Directora de la Biblioteca de Monfort, Manoli Rodríguez Luna, sobre els diferents llibres al llarg de la història (rotllos de papir, pergamins, còdexs, els primers llibres impresos en el segle XV: els incunables, etc.) i causes de degradació de llibres tan antiquíssims.

Una xarrada molt interessant que hem acabat veient facsímils de gran valor com una de les cartes de Cristòfor Colom a la Reina Isabel o el d'Observacions Astronòmica de Jorge Juan i finalment mesurant el nivell de llum, que pot suportar un llibre antic, amb un luxómetro. 
A continuació els 2n d'ESO han participat en una Gimcana sobre la vida de Jorge Juan.
Ens hem centrat en l'època en què Jorge Juan vivia a Elx junt amb la seua família materna, els Santacília, que eren amos de la torre de Ressemblanch.
La gimcana consistia a superar unes proves relacionades amb la vida de Jorge Juan, el Misteri i la torre de la Basílica de Santa Maria. El professorat ha viatjat en el temps transformant-se en: 

Enhorabona als grups guanyadors en la gimcana, que tindran un xicotet premi molt merescut. 
Agrair la col·laboració de l'Assemblea Amistosa Literària amb l'IES la Torreta que ens ha cedit una exposició d'il·lustracions de l'artista de Novelda Alicia Boyer, durant tres dies i la ponència de hui a càrrec de Manoli Rodríguez.
Finalment, el nostre agraïment a tot el professorat implicat en esta activitat d'enorme calat divulgatiu al voltant del nostre patrimoni.

Francisco Javier Agulló Guerrero

MATEMÀTIQUES - IES LA TORRETA D'ELX

jueves, 19 de abril de 2018

Jorge Juan: El sabio que vivió en Elche


L'IES La Torreta celebrarà el pròxim 23 d'abril el Dia del Llibre d'una manera molt especial. Des del PIIE hem preparat una gran gincana on coneixerem de prop la figura de l'il·lustre home de ciència Jorge Juan Santacilia.
Jorge Juan, nascut a Novelda en 1713, té una estreta connexió amb Elx, ja que la seva mare, Violant Santacilia era il.licitana. Els “Santacilia”; al llarg de la història han sigut Senyors d'Asprelles i propietaris de la Torre de Ressemblanc, actual seu del nostre institut.
Com a objectiu hem proposat acostar el patrimoni local com la torre de Santa Maria, la prova de l'angel del misteri…etc, des d'un punt de vista diferent. A més, conéixer els importants èxits assolits per Jorge Juan, com per exemple mesurar la forma de la Terra amb extraordinària precisió demostrant les teories desenrotllades per Isaac Newton uns anys abans.

Tot açò no seria possible sense la col·laboració de la “Asamblea Amistosa Literaria” de Novelda que ens ha oferit una exposició sobre el còmic de Jorge Juan per a la nostra biblioteca durant els dies 23, 24 i 25 d'abril, a més d'una xarrada sobre el facsímil i el llibre antic el 23 d'abril a càrrec de Manoli Rodríguez.

miércoles, 18 de abril de 2018

Espart i recycling week

Podeu imaginar com vivíem abans de l'Era del Plàstic? Com era anar a comprar a xicotetes tendes on cada poma i cada tomata no anaven embolicades en envasos, ni et cobraven les bosses a l'hipermercat...?
Fa uns quants anys, era habitual dur el cabàs a la compra, collir figues amb una cistella o utilitzar un estalvi d'espart per a deixar la paella a taula i que no es tacara de sutge (vaja, en ma casa encara tenim un estalvi fantàstic d'espart, no sé vosaltres).
Per a explicar tot això al nostre alumnat, hui hem tingut la sort de rebre una representació d'AMFAR (Asociación de Mujeres y Familias del Ámbito Rural), unes persones encantadores que ens han ensenyat com es pot treballar l'espart i la palma per a fer utensilis molt pràctics de la vida quotidiana: cistelles, setiets, sarnatxos o articles de decoració!
És clar que els avenços tecnològics ens fan la vida més fàcil, però quan el consumisme els acompanya... mala barraca! Només tenim un planeta i hem de cuidar-lo, per això dins de la Setmana del Reciclatge hem volgut comptar amb la veu de l'experiència per a saber com es pot viure amb menys plàstic.
Gràcies a AMFAR per voler col·laborar amb el nostre projecte i als alumnes que s'han comportat meravellosament amb aquests convidats tan especials. Hem d'aprendre tant de les persones majors...

domingo, 15 de abril de 2018

Museu Arqueològic i d'Història d'ELX (MAHE)

Un visita al passat, una aturada al present, una porta al futur

El 27 de març de 2018 va ser un dia especial per a un grup d'alumnes de 1r i 2n de Formació Professional Bàsica d'Automoció de l'IES la Torreta d'Elx perquè les 3 de la vesprada van abandonar les instal·lacions de l'institut i s'endinsaren pels seus carrers, tan coneguts i alhora desconeguts, plens de records i que semblen estar embolicats delicadament per palmerals i bancals, com un regal preparat per als seus moradors.
I van passejar per indrets elxans tranquil·lament; creuaren el riu Vinalopó;  passaren per davant de l'església de de Santa Maria-seu del Misteri- i, finalment, van aplegar al Museu Arqueològic i d'Història d'ELX (MAHE), la peça essencial de la xarxa de museus d'Elx,  ubicat al centre de la població, i creat amb una funció fonamental explícita: l'estudi i la conservació de les restes arqueològiques i la història de la ciutat. Per aquest motiu evident van anar al MAHE: estudiar, conèixer les restes arqueològiques i la història del seu municipi; saber el perquè de l'existència  de moltes de les tradicions i circumstàncies actuals que els afecten.
Així, en un tres i no-res, viatjaren al neolític (i van comprovar que el que aprenen a classe no és ciència-ficció) i es deixaren envoltar per peces arqueològiques, recreacions  de tombes de l'època i documentals que expliquen com era la zona en aquells temps tan remots i com van anar canviant fins a l'aparició de la cultura ibèrica. La Dama és la mostra més important d'aquesta que s'ha trobat a Elx.
http://dama.esy.es/Dama2000/Bienvenida.html
No cal oblidar  indicar-ne, però, la importància que tenen les mostres de ceràmica ibèrica -amb representacions de figures simbòliques de  grans dimensions d'àguiles esteses, lleons, llops o elements vegetals i geomètrics- descobertes a la vora del Vinalopó i, aquestes sí, conservades prop d'ell. No massa lluny de l'Alcúdia d'on provénen la major part d'elles. I continuaren caminant pel riu inexorable de la història. Van contemplar  les àrees dedicades a la civilització clàssica. Van admirar i es van interessar per les monedes que hi ha al museu i comprovaren, gràcies als elements encertats del museu, els canvis que va suposar la desaparició de l'Imperi romà. Tot ho van poder admirar.
https://guias-viajar.com/wp-content/uploads/2012/02/fotos-elche-museo-arqueol%C3%B3gico-013.jpg
A més, es van desplaçar, per un passadís hàbilment ubicat, al palau de l'antic senyor feudal, vinculada a la defensa de la ciutat des del segle X, que allotja actualment la secció d'història que té cabuda a l'edifici del Museu. Es van desplaçar a l'època del regne visigot hereu, per altra banda, en bastants aspectes de Roma i, poc  transcendent, com a la resta de la península a Elx.
https://guias-viajar.com/wp-content/uploads/2012/02/fotos-elche-museo-arqueol%C3%B3gico-017.jp
Més transcendent va ser la secció següent on  molts alumnes van descobrir que la civilització musulmana va restar a  la seua població quasi vuit-cents anys. Així, també van poder entendre la seua  transcendència a la ciutat i al seu voltant com les sèquies, moltes tradicions, menjars i conrreus actuals, tal com es mostra al Museu, tenen com origen aquesta civilització. Els banys àrabs, a més, els van trencar el mite d'una cultura, per dir-ho d'alguna manera, poc amant de la higiene i la cura personal.
El Museu, mitjançant les mostres que conserva, els va fer entendre com l'annexió al Regne de València d'Elx per Jaume II va lligar la localitat a la civilització occidental cristiana i va consolidar la llengua del Misteri -Patrimoni Immaterial de la Humanitat- a la població i dintre d'aquesta època es produeix l'arribada de la Mare de Déu. Van observar l'evolució d'Elx dintre d'aquest  fins a la desaparició el 1707.

Tot seguit, mitjançant ferramentes, ceràmiques i productes representatius dels segles XVIII, XIX i XX van albirar el desenvolupament d'Elx fins a l'actualitat. Especialment substancial fou la seua reacció davant l'augment poblacional de la segona meitat del segle XX, al bressol dels guanys del calcer -com s'explica al Museu- i la seua repercussió a l'urbanisme de la ciutat. Mitjançant una recreació de caire audiovisual els van mostrar com la ciutat no fa ni mig segle que va creuar la frontera històrica que suposava el riu Vinalopó i que artèries tan importants ara, com l'avinguda de la Llibertat,  no tenen ni quaranta anys, com tampoc l'hospital, instal·lat a una població cada vegada amb més habitants.


Amb més sapiència sobre la seua ciutat -més conscients sobre la seua història i com aquesta ha influït, continua fent-t'ho en el present i ho farà en el futur- van abandonar el MAHE, amb els seus professors Raquel Botella i Carles Colechá, van passar per davant de l'església de Santa Maria -seu del Misteri-, van creuar el Vinalopó i, finalment, van aplegar a l'IES la Torreta. Situat molt prop de l'hospital i contemporani d'aquest. Eren els mateixos carrers, però, al mateix temps, no ho eren.  Ara sabien molts aspectes que desconeixien i, ara, ja comprenien molt del que abans no podien.

I es que, com afirmava Goethe, “Ningú no passeja impunement a l'ombra de les Palmeres”.

jueves, 12 de abril de 2018

L'arca de les tres claus

Mireu què ha aparegut a la biblioteca! Sí, sí.. És l'arca de les tres claus on el Consell de la Vila guardava alguns dels seus documents més importants. Entre ells, una consueta de començaments del segle XVII.
Què més deu contindre..? Les pròximes setmanes, els nostres alumnes descobriran alguns elements de la Festa que estan amagats al seu interior.
El problema és que només pot obrir-se si es reuneixen les tres autoritats que tenen clau: el justícia, el jurat major i el notari de la vila. Provarem de reunir-los!

lunes, 9 de abril de 2018

Mig any

Dintre d'un projecte que se centra en les nostres festes, no podíem deixar de celebrar el mig any. Per això, coincidint amb la fi de la segona avaluació, vam fer un sopar de companys (amb mascletà i tot, no us penseu). Asun va preparar este vídeo on podeu veure algunes de les activitats que hem dut a terme. Així agafem forces i ens preparem per a la tercera, on treballarem la nostra Festa més representativa: el Misteri.

Sabeu que enguany l'Acadèmia Valenciana de la Llengua celebra l'Any dels Misteris Assumpcionistes? I que és l'Any Europeu del Patrimoni Cultural? Mare meua! Nosaltres no podíem deixar passar aquestes dues celebracions.
D'altra banda, el departament de Matemàtiques ens acostarà a la figura de Jorge Juan, que té molta relació amb la torre de Ressemblanch.
I de la mà dels nostres majors, sabrem com es vivia abans de l'edat de plàstic (així participarem en la Recycling Week que està preparant la coordinadora de Plurilingüisme, Mariló Ruiz), es durà a terme un taller de trenat de palma i els alumnes de 3r coneixeran la química dels focs artificials.
A més a més, "anirem a fer herbetes, més enllà del Molí Nou" i qui sap si no acabarem muntant una barraqueta a la platja del Pinet allà al juny. No patiu, que us mantindrem informats de totes les activitats que anem fent.