martes, 24 de abril de 2018

Dia del llibre en la Torreta

El dia del llibre s'ha celebrat en la Torreta fent un xicotet homenatge al llibre antic, sí, has llegit bé, eixos llibres que tenen més de 200 anys, gràcies als quals podem conéixer hui la història de La Torre de Ressemblanch i la família que habitava en ella en el segle XVIII, ELS SANTACÍLIA.


La Torreta ha fet hui un recorregut històric a través de l'Univers de Jorge Juan Santacilia i la seua família materna que era il.licitana. Jorge Juan nascut a Novelda en 1713 és un dels savis més universals que té el nostre país: marí, matemàtic, astrònom i diplomàtic. Entre altres moltes coses, va mesurar, amb càlculs molt precisos per a l'època, el grau d'aplatament de la Terra. És a dir, es van validar les teories de Newton sobre la forma de la Terra. 


Hem començat la jornada amb una xarrada a càrrec de la Directora de la Biblioteca de Monfort, Manoli Rodríguez Luna, sobre els diferents llibres al llarg de la història (rotllos de papir, pergamins, còdexs, els primers llibres impresos en el segle XV: els incunables, etc.) i causes de degradació de llibres tan antiquíssims.

Una xarrada molt interessant que hem acabat veient facsímils de gran valor com una de les cartes de Cristòfor Colom a la Reina Isabel o el d'Observacions Astronòmica de Jorge Juan i finalment mesurant el nivell de llum, que pot suportar un llibre antic, amb un luxómetro. 
A continuació els 2n d'ESO han participat en una Gimcana sobre la vida de Jorge Juan.
Ens hem centrat en l'època en què Jorge Juan vivia a Elx junt amb la seua família materna, els Santacília, que eren amos de la torre de Ressemblanch.
La gimcana consistia a superar unes proves relacionades amb la vida de Jorge Juan, el Misteri i la torre de la Basílica de Santa Maria. El professorat ha viatjat en el temps transformant-se en: 

Enhorabona als grups guanyadors en la gimcana, que tindran un xicotet premi molt merescut. 
Agrair la col·laboració de l'Assemblea Amistosa Literària amb l'IES la Torreta que ens ha cedit una exposició d'il·lustracions de l'artista de Novelda Alicia Boyer, durant tres dies i la ponència de hui a càrrec de Manoli Rodríguez.
Finalment, el nostre agraïment a tot el professorat implicat en esta activitat d'enorme calat divulgatiu al voltant del nostre patrimoni.

Francisco Javier Agulló Guerrero

MATEMÀTIQUES - IES LA TORRETA D'ELX

No hay comentarios:

Publicar un comentario