martes, 14 de agosto de 2018

Nit de l'albà


Ahir a la nit vam celebrar una de les festes grans d'Elx: la nit de l'albà. Un espectacle de llum i trons on participa tota la ciutadania. Vosaltres ens heu enviat algunes fotografies:
Verónica fa un brindis pel "nou any" il·licità, Loli la veu amb les seues filles.
Marga amb tota la família, Luis diu que ha anat a casa de Fran, que des d'allí es veu molt bé.
Jo em vaig cobrir amb un paraigua perquè no em caigueren canyes i ma filla Marieta (aquella cosa de color rosa tapada fins al cap) directament no la va veure perquè més patia que altra cosa. Com els gossos, pobrets, que ja estan farts de tant de tro.
Juanjo, que és un valent, se n'anà a veure la guerra de "carretilles" i la veritat és que tota la ciutat està d'enhorabona perquè va haver-hi molt poquets cremats. Recordeu quan obríem el telediari cada 14 d'agost?

Estem al bell mig de les festes i hem canviat el dia per la nit. Els terrats del centre plens de gent i de xiquets cremant "piules".
-Mamà, esta tira-la tu, que me fa por.
I si a tu també et fa por, dissimules molt bé. Prens la metxa i crides i botes entre les llums de colors, perquè les festes amb xiquets són més festa.

Amb les mans brutes de pòlvora i mig suats ens menjàrem el meló d'aigua i brindàrem -com Verónica- perquè un anys més estem junts. Anit, el pare d'Asun ens va dir: "això és el més important. Compartir." I després es va arrencar a cantar: "Soooom acíiiiii tooooooooots ajustats!!". I té raó.
Hui comencen les representacions del Misteri (amb la primera part, la Vespra), aquesta nit serà la Roà i demà de matí, la processó del soterrar del Mare de Déu. I mentrestant, les tendes de roba ja volen que comprem jerseis i botes i una papereria de Reina Victòria ha tingut la feliç idea de penjar cartells de "Prepara la vuelta al cole". Això és anar davant del vent! Ah, no, no, no, ací encara queda agost.
Entradas al blog en los últimos días
Paco diu que hi ha unes quantes visites al blog des dels Estats Units i que, a més a més, es repeteixen. I nosaltres pensem: "qui deu tindre interés des de tan lluny en açò que fem ací?"

-Yo tengo un tío en Estados Unidos
-Pues ya está, es tu tío
-No, no, que son más, que son varias personas.
-Tu tío y sus amigos

Jo crec que és el robot aquell que passà el test "I'm not a robot", que s'avorreix i visita pàgines arreu.
Siga com siga, estem molt contents de rebre tantes visites. Moltes gràcies a les persones d'ací i d'allà que volen saber què fem. Com diu el senyor Tormo, "compartir és el més important". I no us deixeu desanimar per Inditex, que encara queden vacances!

domingo, 12 de agosto de 2018

El Misteri y Gudie Lawaetz

Gudie Lawaetz és una d'eixes dones que pensem que no han estat prou reconegudes a Elx. De fet, és probable que no sapigueu de qui estem parlant. Va nàixer a Dinamarca i va desarrotllar la seua carrera en el món de la comunicació com a periodista, escriptora, directora, guionista i productora audiovisual. Interessada pels retrats socials, va realitzar documentals com ara Maig del 68 o Berlín-Jerusatlem.
Per què us parlem d'ella? Doncs perquè a finals dels 70, amb Michael Dodds, va gravar una pel·lícula documental sobre el Misteri que us recomanem molt. Hi apreciareu el punt de vista d'una dona fascinada per la festa, amb alguns plans preciosos i escenes de la nostra ciutat fa quaranta anys. No s'hi veu només la Festa, també apareix el dia a dia dels cantors i del poble d'Elx.
La presentació del documental va ser tot un esdeveniment per a la cultura local i tant la cinta com la seua directora van jugar un paper fonamental perquè el Misteri fora declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2001. Gràcies al seu treball, va aconseguir donar una difusió a nivell internacional a la Festa com no havia tingut fins aleshores, ja que es va projectar a la BBC i a diverses cadenes de televisió dels Estats Units (i, per descomptat, a la Televisió Espanyola).
El seu vidu a l'homenatge que li fan retre a la Casa de la Festa (al 2014), on li dedicaren una sala d'exposicions. Si hi aneu hui, podreu veure una exposició sobre els misteris assumpcionistes d'Elx, València i Castelló.  

Podeu veure el documental ací:
Pareix increïble com hem canviat... Hi veureu gent llençant carretilles per la plaça de la Mercé, amb els carrers plens de gent, un Elx-Barça al Martínez Valero o la font de la Glorieta al seu lloc original. Un autèntic viatge en el temps.

viernes, 10 de agosto de 2018

Torreters festers

"Hola, profe!" és una de les coses que més sentim aquests dies quan anem pel carrer. Ara que tota la ciutat està en festes és inevitable trobar alumnat, companys de l'institut i famílies pels espectacles pirotècnics, les processons i les barraques. Per això volem mostrar-vos els torreters festers. Ixen a la xaranga de Matola, als moros i cristians i -per descomptat- vestits de festers. 
I no només a Elx, és clar. La professora d'Història Raquel Botella és festera a Novelda. Ens envia aquestes fotos de la Magdalena (al juliol), on apareix amb uns gegants. El de la barba és Pere Maça, senyor feudal del poble que va arribar amb Jaume I. 
Si voleu compartir amb nosaltres les celebracions de la Nit de l'Albà, la Roà, el Misteri o el campionat de pujar a les palmeres del pròxim 15 d'agost, no ho dubteu! Envieu-les al nostre correu seracitotsajustats@gmail.com. Ah, i BONES FESTES!!

jueves, 9 de agosto de 2018

Prova de veus

Des del s.XVII, la Confraria que s'encarregava de les representacions del Misteri va necessitar l'ajuda del Consell Municipal per a poder fer front a les representacions. Per això, el Misteri va continuar representant-se gràcies a la col·laboració de l'església i el govern local (com encara passa hui en dia). Un dels vestigis d'aquesta col·laboració és la tradicional "prova de veus", que té lloc cada 6 d'agost a la sala de plens de l'Ajuntament.
Aquesta prova servia per saber si els cantors podrien fer bé la representació. Hui en dia, és el primer dels actes oficials relacionats amb la Festa a la nostra ciutat i el protagonitzen les maries i els àngels. Dilluns passat vam poder veure els xiquets de l'escolania cantant diferents fragments com l'entrada de Maria, l'àngel de la mangrana o la coronació.
Vam tindre molta sort de poder seure perquè la veritat és que la Sala s'omplí ràpidament. Va ser molt emocionant escoltar les veus infantils que enguany perpetuaran la nostra tradició local més destacada.
Encara ens queda la prova de l'àngel divendres a la Basílica de Santa Maria. Un acte perfecte per a anar amb xiquets i xiquetes. No dura massa i és molt vistós, o siga que és una manera ideal d'introduir els més menuts en la Festa.

domingo, 5 de agosto de 2018

Jornada "Descobrint el Misteri" de la UMH

Divendres vam participar a les jornades sobre la Festa que organitza la Càtedra del Misteri de la UMH i va ser una experiència molt bonica. A la nostra intervenció, vam poder explicar el Misteri d'Elx des de l'educació emocional i vam fer un xicotet resum del que ha sigut el nostre projecte d'innovació educativa. Després, vam escoltar l'explicació de Joan Castaño sobre altres misteris assumpcionistes: el de València i el de Castelló. Sempre és un plaer poder aprendre coses noves de la mà de persones que han estudiat durant tants anys la nostra Festa. 
I, finalment, Rubén Pacheco va mostrar d'una manera molt pràctica l'evolució musical dels misteris assumpcionistes valencians. Comparant-los amb l'evolució de l'homo sapiens, vam descobrir que el Misteri de Castelló devia ser com els neandertals: més evolucionat i millor, però -per algun motiu- desaparegut als nostres dies. Una de les conclusions a què vam arribar és que les tradicions assumpcionistes han estat molt esteses per molts pobles d'Espanya, però en cap lloc s'han conservat amb l'esplendor i la magnitud que ho han fet a la nostra ciutat.


A més a més, Pacheco va acompanyar la seua explicació de mostres concretes: fragments d'aquests misteris que agafen la seua música de composicions anteriors, fins i tot d'alguna cançó trobadoresca. Probablement, un dels instants més emocionants de la seua exposició va ser sentir un trosset del nostre Misteri en la veu del seu fill, en directe, a l'ermita de Sant Sebastià. Hi ha poques anticipacions millors del que viurem d'ací a uns pocs dies a les representacions.
Després del descans per al dinar, la jornada va continuar amb una visita guiada al Museu de la Mare de Déu de l'Assumpció (gràcies, de nou, a Joan Castaño que n'és el director) i una altra visita a la tramoia del cel de la Basílica de Santa Maria.
Va ser molt especial poder pujar a aquest espai, reservat als tramoistes, i escoltar l'explicació detallada de Sixto Marco sobre els aparells aeris (la mangrana, l'araceli i la coronació). És admirable la faena de les persones que s'encarreguen d'aquests aparells perquè tot isca perfecte. Com va dir Pablo Mas, "són també personatges de la Festa, perquè quan els seus braços s'entreveuen des de baix, podríem pensar que són àngels". Sixto Marco ens va relatar les proves de resistència a què s'han sotmés els aparells i les constants revisions de les cordes i politges per tal que la seguretat siga la màxima sempre.



Si us fa ganes, sumeu-vos a dos dels actes que tradicionalment ens anuncien que la Festa ja està pròxima:

DILLUNS, 6 d'agost a les 20:00h a l'Ajuntament; la prova de veus
DIVENDRES, 10 d'agost a les 18:00 a la Basílica de Santa Maria; la prova de l'àngel

jueves, 2 de agosto de 2018

Presentación del abanico

Continua el compte enrere per a les representacions del Misteri. Hui, a l'Ajuntament, s'han presentat dos elements emblemàtics que cada any acompanyen la Festa. D'una banda, el famós ventall (imprescindible per a les representacions, amb la calor que fa a la nostra ciutat). 
Quina alegria tornar a veure Vicente Javier Poveda (pare de la nostra alumna Laura Poveda) que ha sigut un dels creadors del disseny d'enguany. No només ha guanyat el concurs de cartells de la Sociedad Venida de la Virgen i el concurs per al cartell de les festes. De segur que per a ell està sent un any molt especial i volem tornar a felicitar-lo pels seus èxits.
D'altra banda, Joan Castaño ha presentat el facsímil que enguany regalaran a les persones que el Patronat convida a veure el Misteri. Es tracta d'un escrit de Joan Orts Román: Descripción emotiva del Misterio de Elche.  Joan Orts va ser membre del Patronat i un gran estudiós de la Festa. Una figura intel·lectual probablement poc reconeguda a la nostra ciutat que comptava entre les seus amistats a Pío Baroja o Azorín.
Ací teniu una fotografia de Joan Castaño (arxiver de Santa Maria) amb Francisco Orts, fill de Joan Orts, i un dels nets de l'autor. L'alcalde ha aprofitat per a agrair a la família les facilitats que ha donat per a publicar el facsímil i la gran tasca d'estudi i difusió que Joan Orts va fer del Misteri.