domingo, 5 de agosto de 2018

Jornada "Descobrint el Misteri" de la UMH

Divendres vam participar a les jornades sobre la Festa que organitza la Càtedra del Misteri de la UMH i va ser una experiència molt bonica. A la nostra intervenció, vam poder explicar el Misteri d'Elx des de l'educació emocional i vam fer un xicotet resum del que ha sigut el nostre projecte d'innovació educativa. Després, vam escoltar l'explicació de Joan Castaño sobre altres misteris assumpcionistes: el de València i el de Castelló. Sempre és un plaer poder aprendre coses noves de la mà de persones que han estudiat durant tants anys la nostra Festa. 
I, finalment, Rubén Pacheco va mostrar d'una manera molt pràctica l'evolució musical dels misteris assumpcionistes valencians. Comparant-los amb l'evolució de l'homo sapiens, vam descobrir que el Misteri de Castelló devia ser com els neandertals: més evolucionat i millor, però -per algun motiu- desaparegut als nostres dies. Una de les conclusions a què vam arribar és que les tradicions assumpcionistes han estat molt esteses per molts pobles d'Espanya, però en cap lloc s'han conservat amb l'esplendor i la magnitud que ho han fet a la nostra ciutat.


A més a més, Pacheco va acompanyar la seua explicació de mostres concretes: fragments d'aquests misteris que agafen la seua música de composicions anteriors, fins i tot d'alguna cançó trobadoresca. Probablement, un dels instants més emocionants de la seua exposició va ser sentir un trosset del nostre Misteri en la veu del seu fill, en directe, a l'ermita de Sant Sebastià. Hi ha poques anticipacions millors del que viurem d'ací a uns pocs dies a les representacions.
Després del descans per al dinar, la jornada va continuar amb una visita guiada al Museu de la Mare de Déu de l'Assumpció (gràcies, de nou, a Joan Castaño que n'és el director) i una altra visita a la tramoia del cel de la Basílica de Santa Maria.
Va ser molt especial poder pujar a aquest espai, reservat als tramoistes, i escoltar l'explicació detallada de Sixto Marco sobre els aparells aeris (la mangrana, l'araceli i la coronació). És admirable la faena de les persones que s'encarreguen d'aquests aparells perquè tot isca perfecte. Com va dir Pablo Mas, "són també personatges de la Festa, perquè quan els seus braços s'entreveuen des de baix, podríem pensar que són àngels". Sixto Marco ens va relatar les proves de resistència a què s'han sotmés els aparells i les constants revisions de les cordes i politges per tal que la seguretat siga la màxima sempre.



Si us fa ganes, sumeu-vos a dos dels actes que tradicionalment ens anuncien que la Festa ja està pròxima:

DILLUNS, 6 d'agost a les 20:00h a l'Ajuntament; la prova de veus
DIVENDRES, 10 d'agost a les 18:00 a la Basílica de Santa Maria; la prova de l'àngel

No hay comentarios:

Publicar un comentario