domingo, 12 de agosto de 2018

El Misteri y Gudie Lawaetz

Gudie Lawaetz és una d'eixes dones que pensem que no han estat prou reconegudes a Elx. De fet, és probable que no sapigueu de qui estem parlant. Va nàixer a Dinamarca i va desarrotllar la seua carrera en el món de la comunicació com a periodista, escriptora, directora, guionista i productora audiovisual. Interessada pels retrats socials, va realitzar documentals com ara Maig del 68 o Berlín-Jerusatlem.
Per què us parlem d'ella? Doncs perquè a finals dels 70, amb Michael Dodds, va gravar una pel·lícula documental sobre el Misteri que us recomanem molt. Hi apreciareu el punt de vista d'una dona fascinada per la festa, amb alguns plans preciosos i escenes de la nostra ciutat fa quaranta anys. No s'hi veu només la Festa, també apareix el dia a dia dels cantors i del poble d'Elx.
La presentació del documental va ser tot un esdeveniment per a la cultura local i tant la cinta com la seua directora van jugar un paper fonamental perquè el Misteri fora declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2001. Gràcies al seu treball, va aconseguir donar una difusió a nivell internacional a la Festa com no havia tingut fins aleshores, ja que es va projectar a la BBC i a diverses cadenes de televisió dels Estats Units (i, per descomptat, a la Televisió Espanyola).
El seu vidu a l'homenatge que li fan retre a la Casa de la Festa (al 2014), on li dedicaren una sala d'exposicions. Si hi aneu hui, podreu veure una exposició sobre els misteris assumpcionistes d'Elx, València i Castelló.  

Podeu veure el documental ací:
Pareix increïble com hem canviat... Hi veureu gent llençant carretilles per la plaça de la Mercé, amb els carrers plens de gent, un Elx-Barça al Martínez Valero o la font de la Glorieta al seu lloc original. Un autèntic viatge en el temps.

No hay comentarios:

Publicar un comentario