domingo, 28 de octubre de 2018

Palmera Imperial, ¿árbol europeo?



La palmera imperial es el árbol más querido del palmeral más grande de Europa. Unida sentimentalmente, desde hace más de un siglo a la ciudad, forma parte de la historia local y de la memoria del municipio. Se menciona en el himno de Elche y en varias canciones populares e incluso Miguel Hernández le dedicó unas estrofas de uno de sus poemas. Los niños y las familias, como los turistas, la visitan con frecuencia y se hacen eventos singulares bajo su sombra desde hace décadas. Y los vecinos de Elche la tienen como la seña de identidad de su patrimonio natural.
La Palmera Imperial es un ejemplar realmente atípico de Phoenix Dactylifera que ha desarrollado una rareza genética, con el nacimiento de siete brazos en la mitad del tronco. Esto le ha dado una forma realmente original y distinta al resto de palmeras, estilizadas, de un único tronco, con las que convive.
https://www.facebook.com/seraci.totsajustats.1/videos/364988174244963/
(Este enlace te lleva al vídeo)

El día 27 de octubre el Misteri D’Elx y el Palmeral de Elche, ambos Patrimonio de la humanidad por la Unesco, se dieron la mano. ELCHE A POR EL ÁRBOL EUROPEO DEL AÑO. Te animamos a votar por ello en:

viernes, 26 de octubre de 2018

GIMCANA: LA FESTA D’ELX I EL MISTERI DEL NÚMERO 3.



Les representacions de tardor del Misteri d’Elx comencen ja i hui l'IES la Torreta ha volgut participar en la ‘Festa’ amb un activitat adreçada a alumnes de 2n d'ESO i elaborada per un grup de professors conscienciats en un aprenentatge més lúdic. La gimcana recorre els principals escenaris de la ‘Festa’, a més dels llocs històrics del centre de la ciutat.
‘La Festa d'Elx i el misteri del número 3’ és el nom d'una activitat en la qual 24 alumnes de 2n de l'ESO han recorregut llocs com la Calaforra, la Basílica de Santa María, el campanar, el Museu de la Verge o la Casa de la Festa aprenent a través dels seus coneixements en matèries com matemàtiques, llengua o història. Un número, el 3, que té una forta vinculació amb el Misteri: des del Ternari fins a les Tres Maries, passant pels tres aparells aeris: la mangrana, la recèlica i la Trinitat.

L'activitat consistia a realitzar quatre proves on l'alumnat havia de demostrar la seua perícia resolent enigmes matemàtics i un gran puzle, a més d'investigar la història de la Basílica i el Misteri. El professorat que ha col·laborat s'ha caracteritzat de 5 personatges històrics relacionats amb la Festa: Isabel Caro, el Gran Rabí, Gudie Lawaetz, Sant Pere i Santiago.
Isabel Caro va pertànyer a una de les famílies més importants de la noblesa d'Elx en el segle XVI. En el seu testament, Isabel Caro va deixar importants quanties de diners per a la conservació i manteniment del Misteri que ha perdurat fins als nostres dies. En el testament figura la referència més antiga al Misteri d’Elx. La nostra companya Raquel Botella, professora de Geografia i Història, ha interpretat el personatge d'Isabel Caro contant-nos la història del seu testament a través d'enigmes matemàtics i un puzle.
El Gran Rabí, interpretat pel nostre professor Ignacio Hernández de Castellà, s'ha desplaçat fins a la Calaforra i els ha contat als alumnes la història d'aquesta fortalesa d'origen islàmic. Els alumnes han resolt qüestiones relacions amb la Calaforra i amb la seua pinacoteca que alberga un quadre molt especial sobre el Misteri.
Sant Pere i Santiago, dos dels personatges bíblics que participen en el Misteri, han sigut interpretats pels nostres professors de matemàtiques Darío Rozalén i Fran Agulló.
Gràcies a l'ajuda dels alumnes, Sant Pere ha pogut descobrir on estaven les seues claus, que estaven perdudes. Els alumnes han necessitat resoldre problemes de matemàtiques i preguntes sobre el campanar.
Gudie Lawaetz, periodista i guionista danesa, va ser la primera dona que va filmar les representacions del Misteri a la fi dels anys 70. Aquest personatge ha sigut realitzat per la nostra companya Seri Muñoz, professora de matemàtiques. Gudie (Seri) ha treballat amb els alumnes l'interior de la Basílica amb enigmes matemàtics, simbologia de la basílica i els aparells aeris de la Festa: la mangrana, la recèlica i la trinitat.
El professorat implicat en aquesta iniciativa pensa que amb aquesta gimcana els alumnes s'aproximen a conéixer i valorar un patrimoni tan nostre com és el Misteri.
Volem donar les gràcies a tot els professors implicats que han donat el millor de si mateixos, endinsant-se de ple en els personatges històrics que han interpretat. Han posat el seu granet d'arena en la divulgació del nostre patrimoni.
Agraïments també al Patronat del Misteri d’Elx per la cessió d'espai a la Casa de la Festa i el MUVE, al Cefire d’Elx per l'assessorament que ens ha brindat Àngela Girona i a l'AMPA de l'IES La Torreta per la seua col·laboració.

FRANCISCO J. AGULLO. Coordinador de l’activitat.

miércoles, 24 de octubre de 2018

Visita a la tramoia alta

El passat dilluns 22 d’Octubre els alumnes de 1r de Batxillerat van realitzar una visita a la tramoia alta. Tots havien vist alguna vegada eixa lona que cobreix la cúpula de Santa Maria durant les representacions, però ningú coneixia tot el que s’amagava a l’altra part del cel del Misteri.
La pujada al “cel” va ser tota una aventura: els nostres alumnes van  descobrir les escales de caragol més xicotetes que havien vist mai. Realment quan visitem la Basílica no imaginem la quantitat d’escales que comuniquen la part alta de l’església amb el terrades del qual estem acostumats a contemplar-la.
Una vegada dalt, i sempre de la mà de Sixto Marco, vam tindre l’oportunitat de conéixer una part oculta del Misteri  a la qual poques persones hi tenen accés. El nostre guia ens va anar mostrant el conjunt de polea, maromes, torn… és a dir tota la maquinària mitjan çant la qual els tramoistes fan possible que any rere any puguem gaudir de l’aparició al cel de la magrana, l’araceli i la Coronació.
El que més ens va sobtar és que algunes d’aquestes peces tenen més de 300 anys d’antiguitat i tot això continuen fent el seu paper com el primer dia.
La segona part del nostre recorregut va tenir lloc al campanari, del qual vam poder gaudir gràcies a un campaner molt especial que ens va mostrar totes les estances del seu habitatge, aquesta torre tan especial per a nosaltres. Els nostres alumnes van contemplar la basílica des de diferents perspectives mentres el campaner anava explicant dades sobre el Misteri, i també d’altres tradicions il.licitanes.
Les quatre grans campanes i les impressionants vistes des de la torre van posar punt i final a un matí excepcional.

sábado, 20 de octubre de 2018

Una altra volta: Ser ací tots ajustats

Comença el compte enrere per a poder disfrutar del Misteri a les representacions extraordinàries d'enguany! Després de treballar tant el curs passat, no volem deixar passar l'oportunitat de poder veure un dels assajos "tots ajustats": famílies, claustre i alumnat. Ja tenim totes les entrades que ens ha reservat el Patronat repartides. Hi anirem el 26 d'octubre, serem 50 persones i, malauradament, moltes s'han quedat sense entrada. De tota manera, enguany tenim la sort de ser en any parell i us convidem a tots aquell que us heu quedat amb les ganes a acudir a la representació de l'1 de novembre que, com sabeu, no necessita entrada.
Per anar preparant-nos tenim un parell d'activitats molt especials. Per començar, el dilluns 22, els grups de 1r de Batxillerat podran conéixer la tramoia del cel gràcies a la col·laboració de Sixto Marco. A més a més, després tindran una visita teatralitzada al campanari. De segur que això els donarà una visió molt diferent de la Basílica! Aquesta visita ha estat organitzada per la nostra companya Xon Brotons, del Departament de Valencià.

Després, el dijous 25 farem difusió del nostre projecte al congrés internacional que organitza la Càtedra Misteri d'Elx de la UMH sobre patrimoni musical i un grup de 2n ESO farà una gincana molt especial.
Gràcies al nostre equip de gamificació (capitanejat per Fran Agulló i sempre acompanyat de Raquel Botella, Seri Muñoz, Darío Roz, Matías Jiménez i algunes noves incorporacions) l'alumnat aprendrà història, matemàtiques, llengua i treball en equip. Tot això, agafant el Misteri com a punt de partida. Per a aquest equip, res no és impossible.
I així, culminarem la setmana amb l'assaig del 26, on tots podrem lluir la preciosa samarreta que Dolça ha dissenyat per a nosaltres. Què podem dir? Que ens fa moltíssima il·lusió i que no imaginem un colofó millor per a tot el treball de difusió que hem dut a terme al llarg de l'últim any. I, per descomptat, que només amb un equip de gent il·lusionada i implicada poden fer-se aquest tipus de coses. GRÀCIES per tot el vostre esforç.

lunes, 8 de octubre de 2018

María, nuestra "Influencer"

María, nuestra "Influencer"
En Centro de Congresos ‘Ciutat d’Elx’ ha acogido la presentación de la campaña “Yayos influencers”, una iniciativa promovida por las concejalías de Mayores y Comunicación para poner en valor a los jubilados de la ciudad.
Yayos influencers" surgió a raíz de un caso de malos tratos en personas mayores, con hijos adolescentes y nos llamó mucho la atención. Por ello, hemos decidido hacer esta campaña de reivindicación de personas mayores que aportan tanto a la familia y a la sociedad”, ha explicado el edil Mayores, Carlos Sánchez.
El edil de Mayores ha señalado que estuvieron barajando la posibilidad de varios anuncios. “La idea de los youtubers, instagramers, que ahora está tan de moda… nos hicieron plantearnos la siguiente pregunta, ¿realmente los influencers de la sociedad, de los adolescentes… quiénes son? Pues son nuestros mayores. La idea es poner en valor a estos abuelos, que pasean a los nietos, que los recogen del colegio, que les dan la merienda… y que casi siempre nos van dando consejos”, ha explicado Sánchez.