viernes, 26 de octubre de 2018

GIMCANA: LA FESTA D’ELX I EL MISTERI DEL NÚMERO 3.



Les representacions de tardor del Misteri d’Elx comencen ja i hui l'IES la Torreta ha volgut participar en la ‘Festa’ amb un activitat adreçada a alumnes de 2n d'ESO i elaborada per un grup de professors conscienciats en un aprenentatge més lúdic. La gimcana recorre els principals escenaris de la ‘Festa’, a més dels llocs històrics del centre de la ciutat.
‘La Festa d'Elx i el misteri del número 3’ és el nom d'una activitat en la qual 24 alumnes de 2n de l'ESO han recorregut llocs com la Calaforra, la Basílica de Santa María, el campanar, el Museu de la Verge o la Casa de la Festa aprenent a través dels seus coneixements en matèries com matemàtiques, llengua o història. Un número, el 3, que té una forta vinculació amb el Misteri: des del Ternari fins a les Tres Maries, passant pels tres aparells aeris: la mangrana, la recèlica i la Trinitat.

L'activitat consistia a realitzar quatre proves on l'alumnat havia de demostrar la seua perícia resolent enigmes matemàtics i un gran puzle, a més d'investigar la història de la Basílica i el Misteri. El professorat que ha col·laborat s'ha caracteritzat de 5 personatges històrics relacionats amb la Festa: Isabel Caro, el Gran Rabí, Gudie Lawaetz, Sant Pere i Santiago.
Isabel Caro va pertànyer a una de les famílies més importants de la noblesa d'Elx en el segle XVI. En el seu testament, Isabel Caro va deixar importants quanties de diners per a la conservació i manteniment del Misteri que ha perdurat fins als nostres dies. En el testament figura la referència més antiga al Misteri d’Elx. La nostra companya Raquel Botella, professora de Geografia i Història, ha interpretat el personatge d'Isabel Caro contant-nos la història del seu testament a través d'enigmes matemàtics i un puzle.
El Gran Rabí, interpretat pel nostre professor Ignacio Hernández de Castellà, s'ha desplaçat fins a la Calaforra i els ha contat als alumnes la història d'aquesta fortalesa d'origen islàmic. Els alumnes han resolt qüestiones relacions amb la Calaforra i amb la seua pinacoteca que alberga un quadre molt especial sobre el Misteri.
Sant Pere i Santiago, dos dels personatges bíblics que participen en el Misteri, han sigut interpretats pels nostres professors de matemàtiques Darío Rozalén i Fran Agulló.
Gràcies a l'ajuda dels alumnes, Sant Pere ha pogut descobrir on estaven les seues claus, que estaven perdudes. Els alumnes han necessitat resoldre problemes de matemàtiques i preguntes sobre el campanar.
Gudie Lawaetz, periodista i guionista danesa, va ser la primera dona que va filmar les representacions del Misteri a la fi dels anys 70. Aquest personatge ha sigut realitzat per la nostra companya Seri Muñoz, professora de matemàtiques. Gudie (Seri) ha treballat amb els alumnes l'interior de la Basílica amb enigmes matemàtics, simbologia de la basílica i els aparells aeris de la Festa: la mangrana, la recèlica i la trinitat.
El professorat implicat en aquesta iniciativa pensa que amb aquesta gimcana els alumnes s'aproximen a conéixer i valorar un patrimoni tan nostre com és el Misteri.
Volem donar les gràcies a tot els professors implicats que han donat el millor de si mateixos, endinsant-se de ple en els personatges històrics que han interpretat. Han posat el seu granet d'arena en la divulgació del nostre patrimoni.
Agraïments també al Patronat del Misteri d’Elx per la cessió d'espai a la Casa de la Festa i el MUVE, al Cefire d’Elx per l'assessorament que ens ha brindat Àngela Girona i a l'AMPA de l'IES La Torreta per la seua col·laboració.

FRANCISCO J. AGULLO. Coordinador de l’activitat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario