martes, 26 de diciembre de 2017

A la platja, il·licitans!


Ja tenim tot preparat per a fer junts la tradicional romeria de la mare de déu.  Eixirem a les 5:00 del matí de la parada d’autobús urbà que hi ha a les Portes Encarnades, front a l’hort de la Mare de Déu.

http://www.descubriendoalicante.com/fiestas-venida-de-la-virgen-elche-diciembre/
Sigueu puntuals, que en plenar-se els autobusos marxem i no podem esperar ningú.  Per cert, us aconsellem portar roba d’abric.

A mitjan romeria farem una parada per a esmorzar de 40 minuts.

http://www.descubriendoalicante.com/fiestas-venida-de-la-virgen-elche-diciembre/

Quan la Mare de Déu arribe a la Torre, dispararem una traca per a celebrar la seua arribada a Elx  i el seu pas pel nostre centre. Ja tenim preparada la pancarta de benvinguda amb un vers de la festa: “Vos siau ben arribada” (significa “que sigueu benvinguda “ i és el que se li canta a la Mare de Déu al moment de la coronació).
Si no tens ganes de matinar però vols acompanyar - nos en eixe moment, calculem que serà a la 13:00; ens encantaria veure-t’hi.

A les 15:00, després de la bombà i quan Cantó arribe a l’Ajuntament,  els primers que eixiran en la processó seran els nostres cabut.
No t’ho pots perdre! Amb la processó arribarem fins a les Portes Encarnades, farem una xicoteta pausa i acabarem acompanyant la patrona fins a Santa Maria.

Si el 28 no pots acostar - te a la processó o et pareix poc i vols repetir, el 29 tornarem a eixir en processó a les 11:00 h.

 

Ya tenemos todo preparado para hacer juntos la tradicional romería de la virgen. Saldremos a las 5:00 de la mañana de la parada de autobús urbano que hay en las Puertas Coloradas, frente al Huerto de la Virgen.

Sed puntuales, que en cuanto se llenen los autobuses nos marchamos y no podemos esperar a nadie. Por cierto, os aconsejamos  llevar ropa de abrigo.

A mitad de la romería haremos un descanso para almorzar de 40 minutos.

Cuando la Virgen llegue a la Torre, tiraremos una traca para celebrar su llegada a Elche y su paso por nuestro centro. Ya tenemos preparada la pancarta de bienvenida con un verso de la Festa: “Vos siau ben arribada” (significa “Vos seáis bien llegada” y es lo que se le canta a la Virgen en el momento de la coronación). Si no tienes ganas de madrugar pero quieres acompañarnos en ese momento, calculamos que será a eso de la 13:00, nos encantaría verte allí.

A las 15:00, después de la bombà y cuando Cantó llegue al Ayuntamiento, los primeros que saldrán en la procesión serán nuestros cabezudos. ¡No te lo puedes perder!

Con la procesión llegaremos hasta las Puertas Coloradas,  haremos una pequeña pausa y acabaremos acompañando a la patrona hasta Santa María

Si el 28 no puedes acercarte a la procesión o te sabe a poco y quieres repetir, el 29 volveremos a salir en procesión a las 11:00 h.

domingo, 24 de diciembre de 2017

Bones Festes i Bon Any

Felicitación navideña, realizada por Antonio Ródenas, para la Comunidad Educativa del IES La Torreta-Elche
Bienvenida Navidad que nos haces soñar con un mundo mejor, con un mundo de paz.

sábado, 23 de diciembre de 2017

Visita al MUPE

Sabíeu on està el fòssil de mosasaure més gran d'Europa? O el fòssil d'ambre més antic del nostre continent? Doncs, els teniu més a prop del que penseu. De fet, estan al MUPE, al Raval.
Esta setmana hem dut a terme una de les activitats més interdisciplinars del nostre projecte. Dintre de la revalorització del nostre patrimoni, volíem també fer palés el patrimoni paleontològic de la nostra comarca i per això hem organitzat una visita al MUPE.
La visita ha estat adreçada a tot l'alumnat de 1r d'ESO i ha comptat amb la participació, ni més ni menys, que de Charles Darwin i Mary Anning. Estos dos famosos científics ens han guiat a través del Museu Paleontològic i ens han explicat alguns dels seus descobriments més importants: la teoria de l'evolució de les espècies de Darwin i els nombrosos fòssils que Mary Anning va excavar i va estudiar a la seua època.
Després d'aquesta benvinguda, tothom ha pogut participar a una gincana per a conéixer millor les restes paleontològiques que s'han trobat a la nostra comarca.
Aquesta activitat s'ha pogut realitzar gràcies a la implicació de Darío Rozalén i Mariló Ruiz (que interpretaven a Darwin i Anning) i, per descomptat a la professora Vanesa Romero i  el seu alumnat del cicle superior d'Imatge Personal. L'assignatura de Ciències Naturals de 1r d'ESO, en cooperació amb el grup de 3r de PMAR han organitzat aquestes eixides que han estat tot un èxit. Moltes gràcies també a Amelia Fernández, Fran Agulló, Ángela Crespo, Seri Muñoz i els tutors de 1r d'ESO que ens han acompanyat en estes visites.
A més a més, hem d'agrair a Ainara Aberasturi -directora del museu- la seua col·laboració incondicional i el seu assessorament i suport. Tant de bo puguem repetir aquesta experiència perquè ha estat un luxe poder comptar amb ella.

jueves, 21 de diciembre de 2017

Visita a AFAE





Ahir dimecres els nostres alumnes de 3r van fer una visita a AFAE (associació de familiars de persones amb Alzheimer d’Elx).



Enguany, els departaments de música, plàstica i valencià van plantejar algunes activitats que estigueren relacionades amb la pèrdua de memòria que suposa aquesta malaltia i també amb el nostre projecte “Ser ací tots ajustats”.

 

Sabem que el coneixement de la ciutat és indispensable per a poder estimar-la i protegir-la, per això els alumnes vam preparar diferents treballs sobre com han evolucionat alguns dels espais més emblemàtics d’Elx, fent una comparativa amb imatges antigues i modernes. Per a ells ha suposat el descobriment de molts aspectes del seu entorn que no coneixien i per als malalts ha sigut un passeig pels seus records, així hem parlat del raval, de la vila, de l’hort del cura, del parc municipal, de les pedanies…

 
Després ha començat la festa musical, tots junts hem cantat les cançons més conegudes de Nadal, sent conscients que la memòria musical és l’últim que es perd.

 

Per acomiadar-nos ens han dedicat una nadala personalitzada per al nostre institut i nosaltres els hem regalat un detall nadalenc: unes precioses pinyes decorades amb botons de colors.



Hem tornat a l’institut amb la promesa d’una altra visita a final de curs. Gràcies a Ana i el seu equip per la fantástica acollida i per la faena que feu amb els nostres majors.

miércoles, 20 de diciembre de 2017

Presentació Cabuts

Una de les festes més grans que se celebren a la nostra ciutat és la vinguda de la Mare de Déu el 28 de desembre. Les carreres de Cantó, les processons, el tron dels angelets, la romeria... Per això des del nostre projecte, "Ser ací tots ajustats", hem volgut animar tot el nostre alumnat a participar-hi i a conéixer millor totes aquestes tradicions. Hem confeccionat uns cabuts que desfilaran amb la Sociedad Venida de la Virgen en les festes de desembre.
Estos cabuts representen figures emblemàtiques de la nostra ciutat. La nostra companya Noèlia Serrano, amb els seus alumnes de 4t  d'ESO de Plàstica, ha elaborat un herald i un Calendureta. A més a més, amb col·laboració amb l'IES Tirant lo Blanch, el professor Paco Fernández i el seu grup de 3r d'ESO ha confeccionat una Dama d'Elx.
Este matí, al saló d'actes, hem volgut compartir el seu treball amb el nostre alumnat i hem pogut aprendre com es fan amb les explicacions dels professors de Plàstica i els seus alumnes. A més a més, ens han acompanyat Antonio Ródenas i Fina Román. 
Antonio Ródenas va ser professor a la Torreta i és un reconegut artista local (autor, entre moltes altres coses, de les felicitacions de Nadal que cada any rep la comunitat educativa de l'IES La Torreta). Ara mateix, hi ha una exposició d'alguns dels seus dibuixos sobre la vinguda de la Mare de déu a la biblioteca, cedida temporalment pel Museu de Pusol. Si voleu visitar-la, encara podeu veure-la. Gràcies a Antonio, hem conegut el procés de restauració d'uns cabuts dels anys 60 que estan actualment exposats a Pusol i també hem sabut com són els cabuts que ixen en processó en les festes d'Elx.
Per la seua part, Fina Román és la Secretària de la Sociedad Venida de la Virgen, que tant està col·laborant amb nosaltres este curs. Amb ella, hem disfrutat de la projecció d'un vídeo explicatiu sobre la trobada de l'arca i com Cantó va iniciar la tradició de la romeria amb el famós crit: "A la platja, il·licitans!" A més d'animar-nos a participar en les festes de la patrona d'Elx que se celebren els pròxims dies, ens ha portat uns còmics commemoratius que expliquen la història de Cantó en imatges per als nostres alumnes.
Si voleu vindre amb nosaltres a fer la romeria i que fem junts la tradicional "paraeta" per a esmorzar, ja sabeu que el nostre autobús ix a les 5:00 de la matinada de l'Hort de les Portes Encarnades. Aviseu-nos si voleu vindre, perquè estem preparant una sorpresa per a tots els membres de la nostra comunitat educativa que vulguen participar.
I, si no sou de matinar, sempre podeu acostar-vos a la Torre a això de les 13:00  (aproximadament), per a veure arribar la comitiva i acompanyar-nos en la traca que dispararem. O disfrutar de la processó dels cabuts el mateix dia 28 a les 15:00 o el 29 a les 11:00. Com podeu veure, els cabuts ens han quedat d'allò més bé.

domingo, 17 de diciembre de 2017

Ruta del Palmeral

Más de una vez se ha detenido un vehículo a mi altura y con un mapa en la mano me han preguntado que dónde pueden encontrar el Palmeral de Elche, ¿dónde está la entrada? ¿cuál es su horario? ¿y el precio? ¿y la dirección? ¿y cómo llegar?...  Así que hay que explicar que no hay una entrada, que el Palmeral envuelve la ciudad, se adentra en él y, aunque nos refiramos a él como a una entidad única, es en realidad un conjunto de diferentes huertos.
Todos estos huertos están unidos por un "sendero" de unos 10km: La Ruta del Palmeral.
Este viernes, parte de nuestros alumnos han recorrido un trozo de este sendero y, entre otras cosas, han aprendido algunas curiosidades de nuestro patrimonio:

Sabíeu que les tafulles d'Elx i Crevillent tenen una mesura especial, que hem heretat, ni més ni menys, dels egipcis? I que, de vegades, el pitjor paràsit del palmerar som nosaltres? Doncs sobre el valor d'este patrimoni i els riscos que corre hem parlat amb els alumnes de 2° d'ESO este matí.  Si no valorem els nostres tresors, no veurem la necessitat de protegir-los.
Gràcies a la família professional d'agrària i als alumnes de l'fpb de jardineria per ensenyar-nos tantes coses sobre els horts de palmeres.
I és que el nostre institut és un hort que hem de cuidar i protegir també. Disfrutar d'ell és un privilegi i una gran responsabilitat.

jueves, 14 de diciembre de 2017

Colaboración con la UMH




Hoy han venido a grabar nuestra actividad de teatro robótico un grupo de estudiantes de 2° de Comunicación Audiovisual de la UMH.

¿Cómo le explicarías a un robot qué es el amor o el miedo...? Nuestros alumnos de 3° PMAR se lo explican con música.
Gracias a la guitarra de Manuel Martínez y la bandurria de Carlos Hernández.

lunes, 11 de diciembre de 2017

Plantació de palmeres

El passat 30 de novembre vam celebrar l'aniversari de la proclamació del Palmerar d'Elx com a Patrimoni de la Humanitat reconegut per la UNESCO. A la Torreta vam commemora-ho amb una xarrada-col·loqui sobre el futur dels palmerers professionals a la nostra ciutat així com les normes i pràctica de prevenció de riscos laborals relacionades amb aquest ofici tan tradicional a Elx.
Aquesta activitat va ser organitzada pel Departament de FOL i la Família d'Agrària, concretament la coordinaren Ana Fernández i Antonio Gutiérrez.
El nostre palmerar és un dels elements que més ens identifiquen com a ciutat i per a commemorar aquesta data tan important el passat 7 de desembre també vam celebrar un acte amb els alumnes de 3r d'ESO dintre del nostre projecte "Ser ací tots ajustats".
Vam comptar amb la presència dels representants d'UNESCO Comunitat Valenciana i amb l'exhibició d'Antonio Brotons, palmerer professional i gerent de l'empresa "+ vertical". Vam dur a terme la major plantació de palmeres feta a un centre d'educació pública d'Elx ja que en vam plantar un total de vint-i-cinc palmeres.
Aquesta plantació va ser possible gràcies als alumnes de 1r d'FPB de Jardineria, que van ajudar-nos amb les eines i el procediment. L'activitat va ser coordinada per Pedro Jurado i Raquel Esclapez, professors de la Família Professional d'Agrària.

jueves, 7 de diciembre de 2017

Taller de cocina: coca de mollitas

El jueves 30 de noviembre celebramos la segunda sesión del taller de cocina en Cáritas-Elche.
Gracias a Juan y a Alicia de la panadería Diego aprendimos a elaborar Coca de Mollitas.
También contamos con la compañía de Raimon Coves, socio de cervezas Oripel que colabora en nuestro taller y ha patrocinado nuestros delantales.
Gracias a todos ellos por hacer posible esta realidad: "Ser ací tots ajustats".

martes, 5 de diciembre de 2017

Torreta de Babel: especial cooperación

Hola a todos, el 15 de noviembre emitimos un nuevo programa de la Torreta de Babel. En esta ocasión, hemos contado con Tania Román, Licenciada en Odontología, Master de Ortodoncia y Ortopedia Dentofacial y Coodinadora del voluntariado en Dentistas sin Fronteras Fundación Vicente Ferrer. Uno de objetivos de esta Fundación es desplazar odontólogos a zonas remotas donde la población no tiene acceso al dentista y crear “clínicas móviles” que sean capaces de tratar a los pacientes de las principales patologías orales, la caries y la enfermedad periodontal.
También hemos charlado con José Alexis Martínez Martínez, Ingeniero mecánico de profesión, uno de los componentes de la “Fundación Leo Messi. Elegí crecer”, una ONG que trabaja para reducir la mortalidad infantil en el marco de un programa sanitario-nutricional donde se da alojamiento a decenas de mujeres, y abastece de medicamentos y alimentos a cientos de niños en estado de desnutrición.

Aquí tenéis el audio de la entrevista: